Karamellpudding for myke mager (vegansk)

Hvis du, som jeg, får i overkant mye papirarbeid å "fylle ut" ved inntak av produkter som deler innhold med jur, så er dette definitivt en oppskrift for deg. Det forutsetter naturligvis at du faktisk savner det åttende underverket en god karamellpudding faktisk er.

Jeg har alltid vært glad i melkeprodukter, spesielt riskrem, karamellpudding, yoghurt og iskrem. Men etter opptakten til et opphold på gastrokirurgisk avdeling, som forøvrig ikke er like apetittelig som navnet kanskje kan antyde, så er ikke mitt fordøyelsessystem nå lenger spesielt begeistret for produktene til Tines jurister. Dette er i grunn ikke spesielt problematisk, for det meste kan lages med soyamelk og hurra for det. Fra i dag kan jeg konstatere at dette også gjelder karamellpudding. Siden kjæresten min er veganer, så valgte jeg i samme slengen å bytte ut eggene, så kan enda flere glede seg over sluttproduktet, og for et sluttprodukt det ble!

Jeg har alltid hørt at karamellpudding er ganske vrient å lage, sukker skal smeltes, fingre skal ikke brennes, pudding skal vannbades. Men alt går med litt tålmodighet. Jeg valgte å ta utgangspunkt i oppskriften til matprat.no med noen av mine egne modifikasjoner, den er tross alt øverst på Google og lyder som følger:

Ingredienser (8 porsjoner):

  • 2 desiliter sukker til karamell.
  • 6 desiliter soyamelk fra Alpro, søtet versjon.
  • 3 desiliter soyafløte fra Alpro (vispbar) - Jeg valgte den vispbare siden det er den eneste soyafløten jeg har erfaring med. If it's not broken, don't fix it.
  • 5 spiseskjeer sukker (ikke til karamell)
  • 48 gram No Egg Natural Egg Replacer fra Orgran - Dette tilsvarer 8 egg.
  • 240 milliliter vann (til å blande med No Egg) - Dette tilsvarer 8 egg.
  • 1 vaniljestang fra Hindu.

Matprats oppskrift foregår i en rekkefølge som jeg ikke føler gir helt mening, derfor går jeg frem på en litt annen måte så man får minst rot på kjøkkenet, og utnytter tiden bedre. Jeg anbefaler at du måler opp alle ingrediensene og oppbevarer de i målebegerne sine, så du kan rydde vekk ingredienspakkene med engang. Da får du bedre plass til å jobbe på kjøkkenet ditt. Sukkeret passer fint i en liten kaffekopp for eksempel og tar langt mindre plass enn en kilospakke på benken din.

Slik gjør du:

Ha melken, fløten og de fem spiseskjeene med sukker i en kjele, ikke for liten for da søler du så fælt. Åpne vaniljestanga på langs med en skarp kniv, ikke skjær deg for vaniljestenger koster litt. Skrap ut frøene, får du det på fingrene så skrap det av fingrene med den trygge siden av kniven din, eller en skje. Alle frøene skal oppi kjelen, deretter skal den tomme vaniljestanga oppi. Sørg så for at denne blandinga får et oppkok, før du setter den til avkjøling, helst utendørs eller på en innglasset terasse. Det tar cirka en til en og en halv time før blandinga er kjølig nok, kroppstemperatur er helt OK så bruk gjerne en (REN) lillefinger til å sjekke om den er klar. Blandinga vil få en snerk, det går helt fint. Det går også helt fint at vaniljesukkeret har samlet seg mot midten, det er bare å røre litt rundt når du skal bruke blandinga igjen. Vi kommer tilbake til dette.

Når blandinga står til avkjøling så er det på tide å smelte sukker, men finn fram formen du skal ha puddingen din i først. En brødform funker utmerket. Å smelte sukker kan være en skremmende opplevelse, spesielt for de som aldri har gjort det før, men alt går bra med tålmodighet og oppmerksomhet. Matprat mener at dette bør foregå på lav varme, men de strøk garantert i kjemi på videregående siden smeltepunktet til sukrose ligger mellom 160 til 185 celcius. Dit kommer du ikke om ovnen står på en sjettedels effekt. Jeg er litt tøff og kjører på med full guffe, men følger også med på kjelen som en hauk. I det sukkeret begynner å omdannes til karamell så drar jeg blandinga av plata. Deretter skrur jeg plata ned, venter litt, tilsetter noen dråper sitron så det ikke svir seg så lett og fører kjelen tilbake på plata. Dette fungerte helt utmerket for meg, men terskelen for å kløne det til er meget lav. Følg med!

Etter at sukkeret er smeltet så er det bare å få det over i formen, men bruk grytekluter, for temperaturen er garantert over 160 celcius og det er i overkant ubehagelig å få dette på fingrene, spesielt natt til nyttårsaften når alle nødetater har nok av andre ting å finne på.

Nå er det på tide å vispe sammen jukseeggene. Det er forholdsvis enkelt og skulle ikke nødvendiggjøre noen dypere forklaring enn bland og visp. Når det er gjort så er det nok ikke så lenge igjen til melkeblandinga er ferdig avkjølt, stikk lillefingeren oppi og kjenn etter. Pass på at det er melkeblandinga du stikker fingeren oppi og IKKE karamellen. Dersom melkeblandinga er klar så blander du den sammen med jukseeggene. Hold karamellene helt utenfor. Når melkeblandinga og jukseeggene er ferdig sammenpisket så lar du blandingen hvile i ti minutter, dette for å unngå luftbobler i puddingen.

Nå er det på tide å sette ovnen på 120 celcius, over- og underarme, hvis du ikke har en veldig kjapp ovn for da kan du i grunn vente.

Etter at du har ventet enda litt til, det gjør du mye av i denne prosessen og dette var kanskje litt sent å advare deg om, så siler du melke- og jukseggblandinga over i formen som allerede har et fundament av karamell i bunnen. Bruk for guds skyld en sil, eller så får du masse ekkel guffe i puddingen din, og det er det ingen som liker.

Sett en dyp langpanne på nederste rille i den forvarmede ovnen din, fyll opp med VARMT vann til en tredjedel av langpanna er dekket og sett puddingformen (med alt sammen oppi) oppi langpanna. Kryss fingrene og håp at alt stivner (spoiler: det stivner).

Vent i to timer, sjekk så om puddingen disser litt ved å dytte litt på midten med undersiden av en fuktet spiseskje. Denne testen bør gi positivt utslag, og puddingen din er herved en suksess! Sett formen til avkjøling på din innglassede terasse over natten, ikke i kjøleskapet for da kan det hende du svir merker i kjøleskapsplatene dine, Ikke sett den i romtemperatur heller da den må stå kjølig så puddingen får "satt seg". Legg gjerne en liten fjøl over med en liten åpning, så unngår du at mus forsyner seg av puddingen mens den står ute til avkjøling.

Dagen derpå når puddingen er avkjølt finner du frem et serveringsfat som passer din pudding, og en smørkniv. Skjær forsiktig langs alle sidene rundt puddingen, legg fatet over formen og snu puddingen. Dette er ikke tiden for å samle, da det vil være rikelig med saus rundt puddingen din. Vend raskt og sett så puddingen i kjøleskapet frem til den skal serveres.

Dersom du ikke skulket lesetimene på barneskolen og ikke er en fullstendig fiasko så bør du dagen derpå kunne nyte følgende:#karamellpudding #vegansk #vegan #alpro

Én kommentar
Profile Image

Victoria Larsen

Jeg håper du får en fin nyttårsfeiring og et godt nytt år! :-)

Skriv en ny kommentar