Karamellpudding for myke mager (vegansk)

Hvis du, som jeg, fr i overkant mye papirarbeid "fylle ut" ved inntak av produkter som deler innhold med jur, s er dette definitivt en oppskrift for deg. Det forutsetter naturligvis at du faktisk savner det ttende underverket en god karamellpudding faktisk er.

Jeg har alltid vrt glad i melkeprodukter, spesielt riskrem, karamellpudding, yoghurt og iskrem. Men etter opptakten til et opphold p gastrokirurgisk avdeling, som forvrig ikke er like apetittelig som navnet kanskje kan antyde, s er ikke mitt fordyelsessystem n lenger spesielt begeistret for produktene til Tines jurister. Dette er i grunn ikke spesielt problematisk, for det meste kan lages med soyamelk og hurra for det. Fra i dag kan jeg konstatere at dette ogs gjelder karamellpudding. Siden kjresten min er veganer, s valgte jeg i samme slengen bytte ut eggene, s kan enda flere glede seg over sluttproduktet, og for et sluttprodukt det ble!

Jeg har alltid hrt at karamellpudding er ganske vrient lage, sukker skal smeltes, fingre skal ikke brennes, pudding skal vannbades. Men alt gr med litt tlmodighet. Jeg valgte ta utgangspunkt i oppskriften til matprat.no med noen av mine egne modifikasjoner, den er tross alt verst p Google og lyder som flger:

Ingredienser (8 porsjoner):

  • 2 desiliter sukker til karamell.
  • 6 desiliter soyamelk fra Alpro, stet versjon.
  • 3 desiliter soyaflte fra Alpro (vispbar) - Jeg valgte den vispbare siden det er den eneste soyaflten jeg har erfaring med. If it's not broken, don't fix it.
  • 5 spiseskjeer sukker (ikke til karamell)
  • 48 gram No Egg Natural Egg Replacer fra Orgran - Dette tilsvarer 8 egg.
  • 240 milliliter vann (til blande med No Egg) - Dette tilsvarer 8 egg.
  • 1 vaniljestang fra Hindu.

Matprats oppskrift foregr i en rekkeflge som jeg ikke fler gir helt mening, derfor gr jeg frem p en litt annen mte s man fr minst rot p kjkkenet, og utnytter tiden bedre. Jeg anbefaler at du mler opp alle ingrediensene og oppbevarer de i mlebegerne sine, s du kan rydde vekk ingredienspakkene med engang. Da fr du bedre plass til jobbe p kjkkenet ditt. Sukkeret passer fint i en liten kaffekopp for eksempel og tar langt mindre plass enn en kilospakke p benken din.

Slik gjr du:

Ha melken, flten og de fem spiseskjeene med sukker i en kjele, ikke for liten for da sler du s flt. pne vaniljestanga p langs med en skarp kniv, ikke skjr deg for vaniljestenger koster litt. Skrap ut frene, fr du det p fingrene s skrap det av fingrene med den trygge siden av kniven din, eller en skje. Alle frene skal oppi kjelen, deretter skal den tomme vaniljestanga oppi. Srg s for at denne blandinga fr et oppkok, fr du setter den til avkjling, helst utendrs eller p en innglasset terasse. Det tar cirka en til en og en halv time fr blandinga er kjlig nok, kroppstemperatur er helt OK s bruk gjerne en (REN) lillefinger til sjekke om den er klar. Blandinga vil f en snerk, det gr helt fint. Det gr ogs helt fint at vaniljesukkeret har samlet seg mot midten, det er bare rre litt rundt nr du skal bruke blandinga igjen. Vi kommer tilbake til dette.

Nr blandinga str til avkjling s er det p tide smelte sukker, men finn fram formen du skal ha puddingen din i frst. En brdform funker utmerket.  smelte sukker kan vre en skremmende opplevelse, spesielt for de som aldri har gjort det fr, men alt gr bra med tlmodighet og oppmerksomhet. Matprat mener at dette br foreg p lav varme, men de strk garantert i kjemi p videregende siden smeltepunktet til sukrose ligger mellom 160 til 185 celcius. Dit kommer du ikke om ovnen str p en sjettedels effekt. Jeg er litt tff og kjrer p med full guffe, men flger ogs med p kjelen som en hauk. I det sukkeret begynner omdannes til karamell s drar jeg blandinga av plata. Deretter skrur jeg plata ned, venter litt, tilsetter noen drper sitron s det ikke svir seg s lett og frer kjelen tilbake p plata. Dette fungerte helt utmerket for meg, men terskelen for klne det til er meget lav. Flg med!

Etter at sukkeret er smeltet s er det bare f det over i formen, men bruk grytekluter, for temperaturen er garantert over 160 celcius og det er i overkant ubehagelig f dette p fingrene, spesielt natt til nyttrsaften nr alle ndetater har nok av andre ting finne p.

N er det p tide vispe sammen jukseeggene. Det er forholdsvis enkelt og skulle ikke ndvendiggjre noen dypere forklaring enn bland og visp. Nr det er gjort s er det nok ikke s lenge igjen til melkeblandinga er ferdig avkjlt, stikk lillefingeren oppi og kjenn etter. Pass p at det er melkeblandinga du stikker fingeren oppi og IKKE karamellen. Dersom melkeblandinga er klar s blander du den sammen med jukseeggene. Hold karamellene helt utenfor. Nr melkeblandinga og jukseeggene er ferdig sammenpisket s lar du blandingen hvile i ti minutter, dette for unng luftbobler i puddingen.

N er det p tide sette ovnen p 120 celcius, over- og underarme, hvis du ikke har en veldig kjapp ovn for da kan du i grunn vente.

Etter at du har ventet enda litt til, det gjr du mye av i denne prosessen og dette var kanskje litt sent advare deg om, s siler du melke- og jukseggblandinga over i formen som allerede har et fundament av karamell i bunnen. Bruk for guds skyld en sil, eller s fr du masse ekkel guffe i puddingen din, og det er det ingen som liker.

Sett en dyp langpanne p nederste rille i den forvarmede ovnen din, fyll opp med VARMT vann til en tredjedel av langpanna er dekket og sett puddingformen (med alt sammen oppi) oppi langpanna. Kryss fingrene og hp at alt stivner (spoiler: det stivner).

Vent i to timer, sjekk s om puddingen disser litt ved dytte litt p midten med undersiden av en fuktet spiseskje. Denne testen br gi positivt utslag, og puddingen din er herved en suksess! Sett formen til avkjling p din innglassede terasse over natten, ikke i kjleskapet for da kan det hende du svir merker i kjleskapsplatene dine, Ikke sett den i romtemperatur heller da den m st kjlig s puddingen fr "satt seg". Legg gjerne en liten fjl over med en liten pning, s unngr du at mus forsyner seg av puddingen mens den str ute til avkjling.

Dagen derp nr puddingen er avkjlt finner du frem et serveringsfat som passer din pudding, og en smrkniv. Skjr forsiktig langs alle sidene rundt puddingen, legg fatet over formen og snu puddingen. Dette er ikke tiden for samle, da det vil vre rikelig med saus rundt puddingen din. Vend raskt og sett s puddingen i kjleskapet frem til den skal serveres.

Dersom du ikke skulket lesetimene p barneskolen og ikke er en fullstendig fiasko s br du dagen derp kunne nyte flgende:



#karamellpudding #vegansk #vegan #alpro

n kommentar
Profile Image

Victoria Larsen

Jeg hper du fr en fin nyttrsfeiring og et godt nytt r! :-)

Skriv en ny kommentar